Behandeling: Kinesiotaping
Kinesiotaping is een techniek van tapen waarbij gebruik gemaakt wordt van een speciale tape die bestaat uit een speciale soort textiel, geweven als de huid, met een hoge rekbaarheid tot wel 130 - 140%.
Hierdoor kun je je vrij blijven bewegen.
De tape is anti-allergisch (hypoallergeen) en latex vrij.
Kinesiotape heeft enkele voordelen ten opzichte van de "klassieke" tape.
Kinesiotape:
- is watervast. Er kan gewoon met de tape op gedoucht worden.
- kan enkele dagen tot wel een week blijven zitten.
- is gericht op de drukvermindering en stimulering van een correcte beweging (dus niet gericht op het beperken van de pijnlijke beweging zoals bij de "klassieke" tape). Je kunt vaak gewoon door blijven trainen/sporten.
- ondersteunt spieren en gewrichten.
- tilt de huid een stukje op, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat (bouwstoffen worden beter aangevoerd) en een betere afvoer van afvalstoffen.
- zorgt voor minder druk op de zenuwen. Door deze drukvermindering ontstaat een pijndemping, wat weer leidt tot verbetering van de lichaamshouding en een sneller herstel van (sport)blessures.
Kinesiotape wordt veel gebruikt in de sportwereld door fysiotherapeuten, sportmasseurs en sportverzorgers, maar wordt ook steeds meer buiten de sportwereld gebruikt. Er zijn veel toepassingen mogelijk.
Behandelmogelijkheden
Kinesiotaping is onder andere heel effectief bij:
- overbelasting zoals RSI-klachten, achillespeesklachten, tennisarm, golferselleboog, lopersknie, M. Osgood-Schlatter, enz.
- schouder-, nek-, (onder)rug-, elleboog-, pols-, knie- en enkelklachten
- bloeduitstortingen en vochtophopingen door verstuikingen en kneuzingen
- spierscheurtjes (zweepslag)
- verrekking van (enkel-, schouder- en knie-) banden
- houdingscorrectie, gewrichtscorrectie en stabilisatie
- reuma
- hernia, spit, lage rugklachten
- migraine en (chronische en spanningshoofdpijnen
- menstruatiepijn
- C.O.P.D. en hooikoorts
- hielspoor, plantaire fascitis/platvoeten, hallux valgus
- bekkeninstabiliteit
Contra-indicaties (wanneer Kinesiotaping niet/gedeeltelijk mag worden toegepast)
Trombose:
tapen bevordert de doorbloeding en zet circulatie aan.
Huid aandoeningen:
de tape is niet steriel, tenzij rond de aandoening wordt aangebracht. Dan zorgt de tape voor sneller weefselherstel door stimulering van de doorbloeding. De tape moet bij een erg dunne huid extra voorzichtig worden verwijderd.
Afweer:
wanneer de tape gaat irriteren of onaangenaam aanvoelt.
Diabetes:
in principe geen contra-indicatie, maar het kan voorkomen dat de tape een sterk veranderde insulinebehoefte veroorzaakt, wanneer de tape wordt aangelegd over de lichaamsdelen waar normaal gesproken de insuline geïnjecteerd wordt. Wees hier alert op!
Zwangerschap:
er kan invloed worden uitgeoefend op de baarmoeder door segmentale samenhang. Segmentale samenhang wil zeggen dat het menselijk lichaam is opgebouwd volgens "segmenten". Organen of lichaamsdelen binnen één segment worden dan vanuit één en dezelfde zenuw aangestuurd of geprikkeld. Er bestaat dus een relatie tussen ingewanden, de huid, de spieren en het skelet. Het is nog niet bekend of dit de zwangerschap kan beïnvloeden. Dus voorzichtigheid lijkt geboden met tapen over huidgebieden met een segmentale samenhang.
Hartklachten of nierklachten:
waarbij het tapen de doorbloeding/circulatie niet mag stimuleren.